fbpx
Nicovalei nr.33, Brașov 500473, Romania sales@forestdesign.ro

Blue Flower

Pașii de realizat pentru o pădure de lângă tine

Pasul 1 - Pregătirea solului

Acest pas presupune aducerea proprietăților fizico-mecanice și chimice ale solului cât mai aproape de cel din pădure prin:

- micșorarea rezistenței de penetrare prin înglobarea în sol de materie organică de mici dimensiuni provenită din resturi de paie de graminee, frunze, ramuri, coji de semințe (floarea soarelui), coceni de porumb, etc. Scopul principal al înglobării acestor resturi organice este acela de a favoriza creșterea rapidă a rădăcinilor.

- îmbunătățirea capacității de retenție a apei, printr-o mobilizare pe o adâncime de 60-70 cm și îmbunătățirea porozității solului;

- înglobarea de fertilizanți organici, cum ar fi compostul pentru a putea accelera procesele realizate de microorganisme în sol.

Pasul 2 - Alegerea și cumpărarea puieților

În funcție de condițiile climatice se aleg cu grijă doar specii indigene într-un număr de minim 30 și obligatoriu din fiecare categorie (specii principale de bază, specii principale de amestec și arbuști).

Varianta 1

Varianta 2

 

Sau se poate realiza o combinație între cele două.

Pasul 3 - Realizarea schemei de plantat

Ce e important de avut în vedere este ca amplasarea acestora să fie realizată cât mai natural cu putință, amestecandu-le și aranjandu-se fără a folosi vreo schemă geometrică. Acest lucru se proiectează încă de la început folosindu-ne de distribuții matematice prin care putem realiza această dispunere naturală a puieților.

Acest pas se poate începe doar atunci când se cunoaște cu exactitate suprafața în care se va lucra și lista cu speciile disponibile.

 

Pasul 4 - Plantarea

Se plantează între 2 și 7 puieți pe metru pătrat. Așa cum s-a realizat în faza de proiect nu se va folosi un pas repetitiv fiecare metru pătrat ajunge să aibă o combinație unică de specii care nu se mai regăsește în cuprinsul altui metru pătrat.

Un lucru extrem de important ce urmează a fi realizat după plantare este mulcirea, acoperirea cu paie de graminee (dacă există resturi de frunze uscate sau ramuri tocate se pot folosi) pe o grosime de 15 cm întreaga suprafață plantată pentru a preveni în special evaporarea apei și împiedicarea dezvoltării buruienilor.

Dacă se folosesc și puieți de talie mijlocie e obligatoriu ca aceștia să fie susținuți cu un tutore cel puțin câteva luni de la plantare.

Pasul 5 - Monitorizarea și irigarea

Dacă plantația se realizează în localități în care se regăsesc animale domestice lăsate libere este absolut necesară împrejmuirea.

În anumite situații pot apărea plante perene invazive de pe terenurile învecinate ceea ce va conduce obligatoriu la o curățare de aceștia cel puțin în primii doi ani de la înființare.

De asemenea recomandăm udarea și după plantare și ori de câte ori este nevoie pe durata sezonului de vegetație în primul an pentru a compensa deficitul dat de lipsa precipitațiilor.

Ce e important de avut în vedere e că monitorizarea nu presupune extragerea sau înlăturarea unor arbori sau părți de arbore.

 

ACEST ARTICOL TREBUIE CITIT ÎMPREUNĂ CU ”PĂDUREA PE LÂNGĂ CARE TRECI ZILNIC!

300k
Hectare Paduri Amenajate
150k
Hectare Imagini aeriene
15
Proiecte de Biodiversitate
10
Registre Spatii Verzi