fbpx
Nicovalei nr.33, Brașov 500473, Romania +40722 276 272 +40728 305 582 office@forestdesign.ro

Blue Flower

Influența vântului în viața arborilor

Vântul este aer în mișcare. Aerul trece de la o regiune de înaltă presiune la una de presiune scăzută, diferența datorată încălzirii inegale a atmosferei. Același principiu reprezintă evacuarea aerului dintr-un balon care este aruncat în aer și apoi eliberat (6). 

În general, pădurea constituie un obstacol puternic în calea vântului. În apropierea pădurii, aerul în mişcare îşi reduce viteza şi îşi schimbă direcţia (în sens vertical), pentru depăşirea obstacolului respectiv, după care revine la valorile iniţiale, la o distanţă de pădure egală cu cel puţin 10 ori înălţimea arborilor. În interiorul pădurii pătrunde numai o mică parte a aerului în mişcare, care îşi reduce treptat viteza pe măsura înaintării. (3).

Figura 1. Influenţa pădurii asupra vântului (Marcu, 1983) (3)

 

Figura 2 - Influența vântului asupra arborilor (7)

            În urma diferenţelor de temperatură dintre aerul din interiorul şi exteriorul pădurii se pot forma curenţi locali de mică intensitate, consideraţi brize ale pădurii, asemănătoare celor din zonele de munte sau de litoral. Vara, în timpul zilei, aerul mai rece din interiorul pădurii se deplasează spre exterior, unde aerul mai cald suferă mişcări ascensionale; noaptea se produc mişcări în sens invers (3).

            Dovada arborilor dezrădăcinați de vânt a fost găsită în aproape fiecare zonă acoperită cu pădure din lume. Vânturile pot provoca atât dezrădăcinarea întregului arbore, cât și ruperea tulpinii sau a ramurilor. Aceste vânturi nu trebuie să fie extrem de severe, ele trebuie doar să fie mai puternice decât rezistența arborelui. Cu cât arborii cresc mai înalți și dezvoltă coroane mai largi cu atât devin din ce în ce mai predispuși la doborâturile de vânt. Direcția vântului variază în funcție de zonă și de perioada din timpul anului. Periodicitatea cu care vântul distruge pădurile nu au fost studiată pe scară largă, dar par să varieze pe regiuni (2).

            Munții pot crea perturbăi în pădure în diferite moduri. Unde vânturile sunt canalizate între munți sau peste trecători, aceastea accelerează și crează zone cu potențial ridicat de doborâturi. Arborii de pe marginea culoarelor pot fi excesiv dezhidratați de către vânturile puternice, reci, calde sau uscate(2).

            Arborii foarte denși devin predispuși la doborâturi de vânt, atunci când arborii înconjurători sunt îndepărtați, expunândui pe cei rămași la forța deplină a vântului. Arborii care cresc în densități reduse și într-o zonă vântoasă pot dezvolta rezistență la vânt prin creșterea tulpinilor puternice și a sistemelor de rădăcini puternice și bine răspândite. Mișcarea constantă a unui copac într-o zonă cu vânt va provoca lemn de reacție în cazul foioaselor și lemn de compresiune în cazul rășinoaselor (Figura 2) Arborii din locuri permanent vântuite sau arborii de la liziera pădurilor dezvoltă rezistență la vânt în direcția vânturilor predominante (2). Dezvoltarea limitată a rădăcinilor copacilor care cresc pe sol superficial, cu bolovani sau cu umezeală în exces, crește probabilitatea doborâturilor de vânt. (6)

            Arborii opun rezistență la vânturile din direcția dominantă, dar furtunile cu vânturi neobișnuit de puternice ce provin din altă direcție pot afecta puternic arborii. Vânturile puternice rezultă de obicei din furtuni, pasaje frontale, furtuni tropicale, tornade, sau vânturi de munte. De obicei furtunile produc vânturi din toate direcțiile (2).

            O adaptare a arborilor la vântul puternic este un pețiol aplatizat, ca cel al plopului tremurător (Populus tremula), ale cărui frunze tremură chiar și la cea mai mică briză de vânt. În vânt puternic, pețiolul plat permite frunzelor să se răsucească ușor și să se reconfigureze, crescându-i astfel rezistența la vânt.. Multe conifere sunt mai susceptibile decât copacii cu frunze largi la daune de vânt, deoarece au frunziș pe tot parcursul anului (6).

            Speciile de arbori reacționează diferit la vânt. Majoritatea rododendronilor (Rhododendron sp.), de exemplu, sunt sensibili la vânt moderat și reacționează prin închiderea stomatelor, reducând pierderea de apă prin transpirație la mai puțin decât cea pierdută în calm atmosferic. În schimb, arbori precum laricele (Larix sp.) sau aninul (Alnus sp.) în aceleași condiții de vânt mențin stomatele deschise și continuă fotosinteza și să transpirația (6).

Figura 3. Influența vântului asupra structurii lemnului (4)

 

                                                                                      Figura 4. Direcția vânturilor de-a lungul zilei (5)

            Vânturile din timpul zilei care urcă de la baza văilor spre vârful versanților și vânturile care coboară de pe versanți spre baza văilor sunt cauzate de diferențele de temperatură și expansiunea aerului din munți și văi. Aceste vânturi pot provoca schimbări rapide în ceea ce privește temperatura și comportamentul incendiilor. Aceste vânturi sunt cunoscute sub denumirea de brize montane sau brize “deal-vale”. Vânturile când se deplasează peste munți și în văi, prima dată sunt reci, elimină umiditate și se ridică. După un timp se încălzesc și absorb umiditate și încep să coboare (2).

            Vântul este cel mai eficient factor de purificare a atmosferei urbane. Cercetările au demonstrat că nivelul concentraţiei poluanţilor scade rapid odată cu creşterea vitezei vântului. Scăderea nu este liniară, ci este mai rapidă în zona vitezelor de până la 3-4 m/s; la viteze mai mari, viteza de scădere a concentraţiei este din ce în ce mai mica (1).

 

Bibliografie

1 - Curs – Geografia fizică a României - – Lect. dr. Mihai Niculiță, Prof. univ. dr. Constantin Rusu

2 – Forest Stand Dynamics - Chadwick Dearing Oliver

3 – Climatologie generală – Rodica Povară

4 - Wind Resource Estimation Techniques-An Overview - Lalit Anjum

5 - The energy identity of mountainous areas: the example of Greece - Nikolas Katsoulakos și Dimitris Kaliampakos

6 - How Wind Affects Trees - William R. Chaney

7 - Raet National Park

 

-

300k
Hectare Paduri Amenajate
150k
Hectare Imagini aeriene
15
Proiecte de Biodiversitate
10
Registre Spatii Verzi