fbpx
Nicovalei nr.33, Brașov 500473, Romania sales@forestdesign.ro

Blue Flower

Produse forestiere nelemnoase

Produse forestiere nelemnoase

Produsele nelemnoase ale pădurii sunt resurse materiale de natură vegetală, lipsite total sau parţial de lemn, furnizate de arborii, arbuştii şi solul pădurilor.

Sunt cunoscute în trecut şi sub alte denumiri, ca: produse accesorii, produse secundare, produse auxiliare ale lemnului.

 Denumirea ,,produse accesorii ale pădurii" se referă cu precădere la faptul că acestea sunt produse de păduri în cantităţi reduse comparativ cu lemnul, iar prin definiţie se precizează natura, provenienţa şi posibilităţile lor de valorificare.

Conform Codului Silvic (Leg.46/2008), produsele nelemnoase specifice fondului forestier național sunt reprezentate prin:

a) faună de interes cinegetic;

 

 

 

 

 

 

 

 b) pește din apele de munte, din crescătorii, bălți și iazuri din fondul forestier;

c)fructe de pădure;     

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d) semințe forestiere;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e) ciuperci comestibile din flora spontană din cuprinsul acestuia;

 

 

 

 

 

 

 

 

f) plante medicinale și aromatice din cuprinsul acestuia;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

g) rășină și alte produse.

Dintre cele enumerate mai sus,o importanță deosebită se acordă fructelor de pădure, în special datorită cantităților mari de vitamine pe care acestea le pot oferii. În general fructele de pădure au un conținut mai mare în substanțe minerale decât fructele de cultură, elementul mineral cel mai bine reprezentat fiind potasiul.

Câteva exemple de produse forestiere cu conținut ridicat de vitamina C (acid sorbic) sunt : măceșele (150-9000 mg/100g), fructele de cătină (100-1000 mg/100g) , coacăzele negre (200mg/100g), cetina de brad și pin (150 – 250 mg/100g) etc.

Vitamina C este sintetizată de majoritatea organismelor vii, cu excepția omului, cobaiului și unor maimuțe, care au nevoie de aport de vitamina C prin dietă. Acesta este principalul agent alimentar antiinfecțios de care dispune omul.

Cererea pe piata a principalelor produse forestire este evidențiată in imaginea de mai jos.

   

Cu toate că produsele nelemnoase ale pădurii reprezintă un volum redus în comparaţie cu cel al produselor lemnoase, sunt valorificate în cantităţi mai mari sau mai mici, în funcţie de cunoaşterea calităţilor acestora.

Prin prelucrarea lor rezultă un număr mare de bunuri care, datorită  compoziţiei chimice şi ale însuşirilor acestora,  contribuie la îmbunătăţirea şi diversificarea alimentaţiei raţionale, prin: produse în stare proaspătă (fructe, ciuperci), conserve (siropuri, jeleuri, gemuri, marinate, paste, extracte etc.), uleiuri vegetale, miere de albine, sucuri naturale, concentrate de fructe pentru băuturi răcoritoare etc.

De asemenea, aceste produse satisfac unele ramuri ale industriei chimice, cu: alcool industrial, amidon, colofoniu, terebentină, uleiuri eterice (volatile), gutapercă, substante tanante, lacuri, pigmenţi coloranţi, fibre tehnice, ceruri etc. și participă la îmbunătăţirea bazei furajere a sectorului zootehnic, prin: frunzăre, turte şi făinuri furajere, fânuri etc.

Produsele pădurii aparțin proprietarilor sau deținătorilor acesteia, după caz, cu excepția faunei de interes cinegetic și a peștelui din apele de munte.

Recoltarea și/sau achiziționarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier se fac pe baza avizelor, a autorizațiilor și a actelor de estimare eliberate de unitățile silvice pe principiul teritorialității.

Bibliografie:

Dinulică F./Hălălișan A.- “Fructe de pădure: resurse pentru alimentație și sănătate.”

Codul Silvic (Leg.46/2008).

Bucovina Forestieră 18(1):7-22, 2018 – „Produse forestiere nelemnoase...”

https://infocarlibaba.blogspot.com/

 

300k
Hectare Paduri Amenajate
150k
Hectare Imagini aeriene
15
Proiecte de Biodiversitate
10
Registre Spatii Verzi