fbpx

Site-ul folosește cookie-uri pentru numărarea vizitatorilor, comentarii mai rapide și alte îmbunătățiri. Vă rog să fiți de acord cu utilizarea lor. Nu colectez date personale în afara celor fără de care serverul și site-ul nu pot funcționa.

Nicovalei nr.33, Brașov 500473, Romania 0722 276 272 office@forestdesign.ro

Blue Flower

Rolul recreațional - estetic și sanogen al pădurii

Rolul recreațional - estetic și sanogen al pădurii

            Conform Codului Silvic (art. 2, alin. 1, legea 46/2008) ,,Sunt considerate păduri, în sensul prezentului cod, și sunt incluse în fondul forestier național terenurile cu o suprafață de cel puțin 0,25 ha, acoperite cu arbori; arborii trebuie să atingă o înălțime minimă de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație”.

            Însă pădurea nu înseamnă doar arborii, ea reprezintă trecutul, prezentul și viitorul nostru și totodată, un zid de apărare împotriva unor fenomene extreme ale naturii. Aceasta reduce inundaţiile şi distrugerile cauzate de furtuni, împiedică scurgerea apelor pe versanţi şi reduce transportul de aluviuni. S-a constatat că arborii reţin în coronamentul lor 30–50% din cantitatea de apă căzută în timpul ploilor normale.

Fig. 1 - Rolul de apărare a pădurii împotriva fenomenelor naturale

            În zonele montane, pădurile reduc eroziunea solului provocată de vânt şi ape și au rol de protecţie împotriva unor catastrofe naturale, cum ar fi căderile de stânci, și avalanșe. 

            Pentru noi, pădurea este un element component esențial al peisajului românesc, un adăpost de nădejde nu numai în mileniul migrațiilor, dar și mai târziu, cu prilejul războaielor duse de vecini. Este o vistierie a lemnului pentru construcția caselor, a uneltelor și armelor, în același timp, ajutandu-ne, prin vânatul și fructele sale (Giurescu C.,1976).

Fig. 2 - Pădurea văzută ca parte a folclorului românesc

            Totodată, aceasta și-a găsit un loc însemnat în creația literară, populară și în cultura poporului român. După o cercetare sumară a acestei creații, putem observa faptul că multe din poeziile noastre populare evocă: codrul, frunza codrului, foaia verde a copacilor etc. De exemplu: ,,Codrule cu frunză rară”; Sub poale de codru verde, mititel foc mi se vede"( vers cu care începe o baladă munteană) sau ,, Pădure, dragă pădure" (primul vers al unei poezii transilvănene)(Giurescu C.,1976).

            Pădurea nu a fost doar leagănul civilizației, ci și leagănul legendelor și al poveștilor noastre. Cum am mai reuși să povestim copiilor noștri basme, dacă ei nu ar mai vedea pădurea și nu ar mai visa că acolo este locul magic al întâmplărilor din poveste?

Fig. 3 - Pădurea văzută ca leagăn al legendelor (stânga) și pădurea în realitate (dreapta)

            Astăzi, în condițiile creșterii artificializării mediului de viață prin informatizare și a urbanizării excesive, pădurea satisface pentru marea majoritate a oamenilor doar necesitățile recreațional - estetice și sanogene. Nu trebuie uitat însă, faptul că aceste două roluri sunt doar o parte din totalitatea funcțiilor pe care aceasta trebuie să le îndeplinească.

            Pădurea, prin capacitățile sale, purifică atmosfera, fixează carbonul și redă oxigenul necesar respirației, conducând la ameliorarea și păstrarea unei valori fundamentale - sănătatea omului (Statescu, 1884).

Fig. 4 - Rolul recreațional al pădurii

            Este bine cunoscut faptul că, timpul petrecut în aer liber, are beneficii importante pentru sănătate. Datorită vieţii agitate şi a numeroaselor ore petrecute la locul de muncă, majoritatea nu reuşim să alocăm timp pentru o mică plimbare prin natură.

            Cercetătorii au stabilit că o oră petrecută în fiecare zi în exterior ne ajută nu doar fizicul, ci şi psihicul. În anii `80, japonezii au dezvoltat "Shinrin-yoku", ce s-ar traduce drept "baia de pădure“. Practica japoneză promovează plimbarea prin pădure, aceasta fiind o soluţie pentru reducerea stresului, eliminarea simptomelor depresive şi pentru energizare.

            Abordarea niponilor se pliază pe numeroasele studii care au concluzionat că o astfel de plimbare are o serie de beneficii pentru sănătate deoarece:

              a) Elimină stresul, prin mirosurile emanate, cu efect puternic asupra sănătăţii şi emoţiilor noastre, acestea fiind, potrivit cercetătorilor, strâns legate de centrul emoţional din creier.

Fig. 5 - Peisaje naturale

            Studiul efectuat de specialiştii de la Universitatea din Kyoto a evidenţiat faptul că, după o plimbare în adâncul pădurii, subiecţii erau mai puţin stresaţi, deoarece arborii precum pinul, bradul, cedrul şi chiparosul conţin fitoncide, substanţe volatile care sporesc tonusul general al organismului, astfel având un efect benefic asupra sistemul nervos central, reducând nivelul de cortizol, cunoscut drept hormonul stresului.

             b)  Luptă împotriva depresiei. În urma unui studiu, s-a  descoperit că persoanele care locuiesc în apropierea zonelor împădurite au o sănătate mentală mai bună şi suferă mai puţin de anxietate şi depresie. Endorfinele secretate de creier atunci când facem mișcare produc senzaţii pozitive şi revigorante, inhibând tristeţea și  gândurile negative.

             c)  Ajută creierul să funcţioneze mai bine. S-a demonstrat că o plimbare prin pădure ori printr-o zonă verde, cu mulţi copaci, ajută memoria şi învăţarea. De exemplu, în Germania, sunt extrem de populare grădiniţele amenajate la marginea pădurii, deoarece stimulează dezvoltarea cognitivă a copiilor. Petrecerea timpului într-o astfel de unitate, crește nivelul dexterității și performanța intelectuală a copiilor.

             d) Reduce tensiunea arterială. Conform cercetătorilor japonezi, o scurtă drumeție printre arbori poate fi benefică persoanelor care suferă de diabet sau hipertensiune arterială. S-a dovedit că, această activitate reglează tensiunea şi echilibrează nivelul zahărului din sânge.

Fig. 6 - Peisaje naturale

Bibliografie:

1. *** Legea 46/2008 - Codul silvic;

2. Giurescu C., 1976 - ,,Istoria Pădurii Românești din cele mai vechi timpuri până astăzi’’;

3. Stătescu G., 1844 – ,,Influența și importanța pădurilor în România”;

4. https://adevarul.ro/locale/zalau/de-plimbi-padure-5-beneficii-activitate-sanatate;

5. https://www.greenpeace.org/romania/implica-te/reconecteaza-te-la-padure;

6. https://wwf.ro/ce-facem/paduri/importanta-padurilor/;

7. http://apepaduri.gov.ro/padurea-mea-padurea-noastra-padurea-europenilor-2/