fbpx
Nicovalei nr.33, Brașov 500473, Romania sales@forestdesign.ro

Blue Flower

Pădurea pe lângă care treci zilnic!

Prin plantarea unei mici păduri urbane cu ajutorul comunității putem stimula biodiversitatea și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Câteva aspecte importante:

  • Pădurile urbane miniaturale plantate folosesc o metodă inventată de un botanist japonez în anii 1970 și au tot crescut în popularitate.
  • Sunt păduri dense, care explodează ca biodiversitate și pot prospera în zone de dimensiunea unui teren de tenis.
  • Sunt cunoscute sub numele de păduri „Miyawaki”,unde arborii cresc mai repede și absorb mai mult CO2 decât cei din plantațiile convenționale.

De cât spațiu crezi că ai nevoie pentru a crește o pădure?

Dacă răspunsul dvs. este cât vezi cu ochii sau mai mare decât câteva terenuri de tenis, gândiți-vă din nou. Pădurile miniaturale răsar pe pământuri în zonele urbane din întreaga lume, deseori plantate de grupuri de comunități locale folosind o metodă inspirată de templele japoneze.

Ideea este simplă

Identificați o suprafață de teren, plantați-o dens cu o mare varietate de specii native și lăsați-le să crească cu o intervenție minimă. Rezultatul este un ecosistem complex, perfect adaptat condițiilor locale de mediu, îmbunătățind biodiversitatea, crescând mai rapid și absorbind mai mult CO2.

Pădure cu o vârstă de 3 ani din Ormeignies, Belgium. Photograph: Urban Forests

Metoda Miyawaki

Metoda se bazează pe munca botanistului japonez Akira Miyawaki. El a descoperit că ariile protejate din jurul templelor, altarelor și cimitirelor din Japonia conțineau o mare varietate de vegetație nativă care a coexistat pentru a produce ecosisteme rezistente și diverse. Acest lucru a contrastat cu pădurile de conifere - arbori exotici crescuți pentru cherestea - care au dominat peisajul.

Munca sa s-a dezvoltat în metoda Miyawaki - o abordare care prioritizează dezvoltarea naturală a pădurilor folosind specii native. Pădurile Miyawaki pot crește în ecosisteme mature în doar 20 de ani - uimitor de repede în comparație cu cei 200 de ani, poate dura o pădure pentru a se regenera singură. Aceștia acționează ca oaze pentru biodiversitate, susținând de până la 30 de ori mai multe specii decât pădurile plantate cu specii exotice.

Polenizatorii locali precum fluturii și albinele, gândacii, melcii și amfibienii se numără printre animalele care prosperă cu o diversitate mai mare de hrană și adăpost.

The Miyawaki method – Data & concepts (http://urban-forests.com/miyawaki-method)

Ecologizarea spațiilor urbane din întreaga lume

Popularitatea pădurilor Miyawaki este în creștere, cu inițiative în India, Amazon și Europa. Proiecte precum Pădurile Urbane din Belgia și Franța și Tiny Forest din Olanda reunesc voluntari pentru a transforma mici suprafețe virane în adevărate oaze de biodiversitate.

The Miyawaki method – Data & concepts (http://urban-forests.com/miyawaki-method)

Pădurile urbane aduc numeroase beneficii comunităților dincolo de impactul lor asupra biodiversității. Spațiile verzi pot contribui la îmbunătățirea sănătății mintale a oamenilor, la reducerea efectelor nocive ale poluării aerului și chiar la contracararea fenomenului insulelor de căldură din orașe, unde întinderi de beton și asfalt ridică temperaturile nefiresc de mult.

Rezervoare de carbon

Potențialul de a ajuta la combaterea schimbărilor climatice este cel care face din pădurile Miyawaki o opțiune deosebit de atractivă pentru acea parte a societății care își dorește să treacă la acțiune. Reîmpădurirea este o parte esențială a strategiilor de limitare a creșterii temperaturilor globale la 1,5 grade celsius găsindu-și mulți susținători din toate colțurile lumii.

Se estimează că pădurile nou înființate sau cele care sunt reconstruite ecologic ar putea elimina până la 10 gigatone de echivalent CO2 până în 2050.

Cu toate acestea, nu toate pădurile sunt la fel de eficiente în sechestrarea carbonului. Pădurile mature de arbori nativi absorb mult mai mult CO2 decât plantațiile de monocultură care alcătuiesc multe proiecte de reîmpădurire. Pe măsură ce oamenii de știință învață mai multe despre rolul altor factori, cum ar fi carbonul din sol, este din ce în ce mai clar că plantarea speciilor potrivite de arbori contează la fel de mult ca numărul.

Chiar dacă pădurile Miyawaki nu ar trebui privite ca o alternativă la protejarea pădurilor native existente, ele pot replica beneficiile acestora unde acestea contează mai mult, adică în spațiile locuite de oameni (urbane sau rurale). Dacă aveți un petic de pământ în comunitatea dvs. locală care stă nefolosit, o pădure Miyawaki ar putea fi o modalitate de a vă ajuta să ajutați mediul.

O pădure Miyawaki plantată crește în fiecare an cu cel puțin 1 metru, fără substanțe chimice sau alte îngrășăminte sintetice.

  • Pădurile înfrumusețează terenul și fac mediul mai plăcut pentru toată lumea din jur.
  • Pădurile îmbunătățesc calitatea aerului.
  • Vegetatia scade nivelul de zgomot și reglează temperatura.
  • Solul este mai bine protejat. Eroziunea și riscul de inundații sunt efectiv reduse.
  • Pădurile oferă un habitat excelent pentru biodiversitate.
  • Pădurile stochează o cantitate semnificativă de CO² care nu mai rămâne în atmosferă.
  • Pădurile de lângă noi sunt cele care ne fac să conștientizăm toate beneficiile și să ne dorim o implicare activă la nivelul comunității.

ACEST ARTICOL TREBUIE CITIT ÎMPREUNĂ CU ”PAȘII DE REALIZAT PENTRU O PĂDURE DE LÂNGĂ TINE

Bibliografie

1. http://urban-forests.com/miyawaki-method/

2. http://ow.ly/J6PJ50DMkeb

3. https://www.theguardian.com/environment/2020/jun/13/fast-growing-mini-forests-spring-up-in-europe-to-aid-climate

4. https://daily.jstor.org/the-miyawaki-method-a-better-way-to-build-forests/

5. https://www.jstor.org/stable/43440323?mag=the-miyawaki-method-a-better-way-to-build-forests&seq=3#metadata_info_tab_contents

6. https://www.ivn.nl/tinyforest/over-tiny-forestr

 

300k
Hectare Paduri Amenajate
150k
Hectare Imagini aeriene
15
Proiecte de Biodiversitate
10
Registre Spatii Verzi